Op 6 en 7 mei organiseerde Haven Oostende een havenweekend met op zaterdag de eerste editie van de Port Oostende Charity Run en op zondag de Vlaamse Havendag.

Haven Oostende kondigde eerder al diverse initiatieven aan ten voordele van 4Brain vzw. Na een breinkalender voor 2023 heeft Haven Oostende nu ook een loopwedstrijd georganiseerd. De eerste editie van de Port Oostende Charity Run ten voordele van 4Brain vzw op zaterdag 6 mei was een schot in de roos. Het parcours slingerde van start tot finish doorheen het Oostendse havengebied met het keerpunt op de Cruiseterminal. Deze unieke loopwedstrijd telde meteen ruim 600 deelnemers.

Binnen iedere categorie konden de eerste 3 lopers rekenen op een leuke prijs. Voor de eerste 250 ingeschreven deelnemers werd een gepersonaliseerde Dopperfles van Haven Oostende voorzien. Na de wedstrijd konden alle enthousiaste en sportieve lopers genieten van een hapje en een drankje waarvan de opbrengsten ook integraal naar 4Brain vzw gingen.

Ook tijdens de Vlaamse Havendag verwelkomde Haven Oostende veel geïnteresseerde bezoekers. De laatste editie dateert van 2017. De vernieuwde editie van de Vlaamse Havendag op zondag 7 mei lokte dus veel nieuwsgierigen naar het Wetenschapspark (Ostend Science Park) om een unieke blik achter de schermen te krijgen van de Oostendse Haven.

Samen met het gezin beleefden de bezoekers een leuke familiedag waarbij de jongsten de haven leerden kennen in een belevingsruimte of tijdens een tof familiespel waarbij scheepvaartbegeleiding centraal stond. Ook het bezoeken van het wetenschappelijk schip Simon Stevin, een unieke rondleiding in het Maritiem Onderzoekscentrum of virtueel meevaren op zee was mogelijk. Op het grote podium konden de bezoekers genieten van een optreden van Wim Opbrouck & band en zorgde dj Sir Jacobs voor de juiste sfeer doorheen de dag.

Tijdens de Vlaamse Havendag bewees Haven Oostende haar rol als motor van tewerkstelling. Maar liefst 135 openstaande vacatures van meer dan 35 bedrijven in het havengebied werden in de kijker gezet op een grote muur. Deze muur kon rekenen op veel belangstelling. Haven Oostende vervult een belangrijke economische rol. Het bekendmaken van 135 vacatures tijdens de Vlaamse Havendag is een belangrijk middel om de brain drain tegen te gaan en zo de toekomst van de haven én de stad te verzekeren.

De maatschappelijke rol van Haven Oostende reikt ver. De veilige, vernieuwde en volle haven is klaar voor de toekomst en greep dit havenweekend aan om zich nog beter bekend te maken bij de burger.

“Het havenweekend gaf niet alleen een unieke kans aan de burger om kennis te maken met Haven Oostende, maar gaf ook ons de mogelijkheid om dichter bij de burger te komen. Haven Oostende vervult een belangrijke economische rol. We grepen de Vlaamse Havendag aan om de diverse jobs in onze haven te promoten en zo de toekomst van de stad te verzekeren.” Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende

“De eerste editie van de Port Oostende Charity Run was een groot succes met ruim 600 deelnemers. We zijn enorm tevreden met deze opkomst en dat we hiermee kunnen bijdragen door initiatieven zoals 4Brain vzw te steunen. Daarnaast merken we ook door de Vlaamse Havendag dat de interesse in onze haven groot is. Haven Oostende is een motor van tewerkstelling en bewijst hiermee nogmaals haar rol.” Dirk Declerck, CEO Haven Oostende

“Het succes van het havenweekend overtreft ruim de verwachtingen. Dit toont aan dat de burgers geïnteresseerd zijn in onze haven. We komen hierdoor dichter bij de Oostendenaar en maken het belang van onze haven zichtbaar voor iedereen.” Bart Tommelein, Burgemeester Stad Oostende